Image 1
Image 2

EVAZIUNE FISCALĂ

Procurorii se implică în combaterea fenomenului. Acțiuni în 38 de județe și Capitală

Perchezitii in desfasurare la Satu Mare
Au fost efectuate 445 de percheziții la persoane acuzate de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat este de 228.601.722 lei. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Săptămâna trecută, sub coordonarea Parchetului general la nivel național au fost efectuate o serie de acțiuni de combatere a infracțiunilor de evaziune fiscală.

Acțiuni s-au desfășurat în 38 de județe și în municipiul București.

 

 

 

Această inițiativă a fost implementată în 38 de județe și în municipiul București, sub coordonarea unităților de parchet de pe lângă curțile de apel și tribunalele respective.” se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

 

Sursa citată subliniază că, activitățile desfășurate în această perioadă sunt parte a eforturilor concertate ale Ministerului Public pentru a se concentra asupra combaterii criminalității în domenii prioritare, caracterizate prin un grad ridicat de specializare.

 

 

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își asumă un rol crucial în această abordare, acționând prin intermediul birourilor specializate create în conformitate cu noul Regulament de ordine interioară al parchetelor, intrat în vigoare în luna septembrie 2023.

Ministerul Public a adoptat, de asemenea, mai multe metodologii standard de investigație în curs de implementare. Acestea sunt aplicabile în domenii cu grad înalt de specializare, precum evaziunea fiscală, spălarea banilor și infracțiunile de mediu. Scopul este să se obțină o creștere a calității procesului de urmărire penală și să se instituie practici unitare în investigarea infracțiunilor din aceste sectoare.” mai precizează sursa citată.

 

 

 

Procurorii au acordat o atenție deosebită instituirii de măsuri asigurătorii.

Unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Public în perioada următoare este creșterea gradului de indisponibilizare și confiscare a produselor infracțiunii. În acest sens, un rol crucial va fi jucat de noul Compartiment de Analiză și Investigații Financiare înființat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai subliniază sursa citată.

 

 

 

Astfel, săptămâna trecută au fost executate 445 de mandate de percheziție în 56 de dosare penale. Investigațiile vizează 207 persoane fizice și 97 de persoane juridice, iar prejudiciul provizoriu estimat în această fază a cercetărilor este de 228.601.722 lei.

Au fost instituite măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor, inclusiv în vederea confiscării extinse.

 

 

 

Domeniile de activități economice vizate în această acțiune includ comerțul cu fier vechi/deșeuri, reciclarea deșeurilor electrocasnice și textile, comerțul cu material lemnos, comerțul cu materiale de construcții, transport de persoane, comerțul cu cereale, servicii de curierat și car sharing, minerit neautorizat, comerțul cu produse siderurgice și materii prime industriale, comerțul cu produse electronice, comerțul cu piese de schimb, comerțul cu produse cosmetice și școli de șoferi.

 

CITEȘTE ȘI:Sute de percheziții ale polițiștilor și este doar începutul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns