Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Protestele fermierilor, zile negre pentru PSD

Alegerile prezidențiale din 2004 pot fi un reper privind raportul de putere dintre stânga și dreapta din ultimii 20 de ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Traian Băsescu, pornind din poziția a doua, a reușit să-l înfrângă pe candidatul PSD Adrian Năstase. De atunci, din anul 2004, în mod constant, partidele de dreapta, PNL și PDL, într-o formulă sau alta, s-au regăsit în sistemele de putere.

Datorită președintelui de dreapta, de 20 de ani, șefi ai instituțiilor de forță, SRI, DNA, Procuratură Generală, etc. au fost numiți din zona dreptei, susținuți de anumite grupuri din PDL sau PNL.

Cum poate fi explicat acest lucru? PSD s-a născut și continuă să fie un partid al sistemului administrativ. Asta nu înseamnă că a rezolvat toate problemele din aparatul de stat. Dovadă stau zecile de proteste organizate în ultimii ani. Pentru acest gen de proteste s-ar părea că social democrații, chiar dacă găsesc soluții de moment: promit majorarea salariilor, întotdeauna în tandem cu pensiile.

Pentru că de altundeva guvernul nu are de unde să scoată bani crește dările către buget. Astfel pe bună dreptate se zice că guvernul dă cu o mână și ia cu două. Uneori chiar și cu trei.

Cu totul altceva sunt protestele din zona mediului privat. Ce le-ar putea oferi guvernul Ciolacu transportatorilor și fermierilor? Dacă scad dările firmelor private nu au de unde scoate bani pentru majorarea salariilor din aparatul de stat, așa cum a promis.

Actualul protest al fermierilor și transportatorilor privați arată foarte clar modul în care se poziționează formațiunile politice. PSD mizează pe aparatul de stat, în care sunt angajați peste 1,3 milioane de oameni, iar PNL pariază pe clasa mijlocie formată din întreprinzători, mai mici, mijlocii sau mai mari.

De menționat că din cei 1,3 milioane de funcționari din sectorul public nu toți votează cu PSD. Acest lucru se vede în cazul alegerilor prezidențiale când voturile acordate canndidatului de dreapta depășesc voturile candidaților PSD.

Întrebam în editorialul precedent de ce tace PNL în problema protestelor. Pentru că liberalii sunt conștienți că protestele actuale netezesc calea spre victoria candidatului prezidențial, oricare va fi acela.

PSD a căzut într-o capcană și nu știe cum să scape. Recurge la metodele vechi, din timpul mineriadelor, când Iliescu spunea că protestatarii sunt plătiți, că în spatele lor stau forțe politice. Da, în spatele protestelor sectorului care produce stau ideologii și doctrine diferite.

Să nu se înțeleagă că PNL are vreun merit. Nici vorbă. Pur și simplu PNL se ascunde în spatele doctrinei liberale care susține inițiativa particulară, intreprinderile private.

Așa cum PSD nu ajută în fapt nici pensionarii, nici funcționarii publici, decât prin promisiuni, la fel PNL nu susține mediul privat decât teoretic.

Cu toate acestea, dacă protestele fermierilor vor lua amploare, ele vor fi factorii care vor decide rezultatele alegerilor. Dacă nu ale celor locale și parlamentare, alegerile prezidențiale sunt pe jumătate câștigate datorită acestor proteste.

Mai trebuie să vină un semn de undeva: de la palatul Cotroceni. Dacă președintele Klaus Iohannis nu face măcar un semn, dacă nu ridică măcar un deget, sacrificiul, efortul fermierilor, a transportatorilor, nu intră în contul dreptei politice, în special în contul PNL.

Se pare că PSD nu se va confrunta doar cu fermierii și transportatorii. Medicii de familie, tot întreprizători, se pregătesc de proteste.

Pornind de la protestele fermierilor și transportatorilor, continuând cu revolta medicilor de familie cărora guvernul, prin Casa de Asigurări, le taie un sfert din venituri, pentru PSD zilele negre abia încep.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Femeile în politică

Asculta acest articol Cadou de 8 Martie. Dintre femeile intrate în politică Gabriela Firea a primit cel mai semnificativ cadou