Image 1
Image 2

Nicăieri nu sunt semne de redresare economică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un cuvânt des întâlnit în limbajul public de pretutindeni este “haos”. Haotică este politica din Germania, din Ungaria, din Marea Britanie, dar şi din Statele Unite ale Americii. Germanii nu sunt mulţumiţi de modul cum guvernează cancelarul Scholz. Marea Britanie ia în calcul intervenţia armatei în punctele-cheie în cazul în care se declanşează greve. Statele Unite sunt în recesiune, iar fostul preşedinte Donald Trump se comportă ca un opozant neobosit. Se anunţă un cutremur pe piaţa imobiliară.
Giganţii energetici spun că preţurile la petrol şi energie vor reveni la nivelul avut înainte de războiul din Ucraina abia peste câţiva ani.
Nimeni, nicio ţară, nu se poate lăuda că nu este afectată de criza ce nu dă deloc semne că s-ar apropia de sfârşit.
Desigur nici agresorul, Rusia, nu o duce mai bine. Putin nu se mai bucură de popularitatea din primele zile de război. Zi de zi, populaţia Rusiei, ruşii de rând, constată că nu au avut decât de pierdut în urma “operaţiunii speciale”.
Nici vecinii noştri, Ungaria, Bulgaria şi mai ales Republica Moldova nu o duc mai bine. Dacă Viktor Orban era invidiat pentru modul în care se descurca, având în vedere bunele relaţii cu Rusia, modul în care trata marile firme transnaţionale, acum economia Ungariei dă semne de oboseală.
În aceste circumstanţe nefavorabile România aşteaptă verdictul de la ţările UE de aderare la Spaţiul Schengen. După refuzul repetat al Olandei de a-şi da votul de aderare, de îndată ce guvernul olandez a anunţat că nu va mai uza de dreptul de veto, iată că o altă ţară nu doreşte includerea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie. Este vorba despre Austria. Motivul invocat: slaba triere a emigranţilor din ţările arabe la graniţele României.
Un vot pozitiv al tuturor ţărilor UE ar însemna mult pentru PNL şi preşedintele Iohannis. PSD, în cazul în care nu suntem acum acceptaţi în acest spaţiu devenit o ţintă politică, ar avea un motiv în plus să scoată în evidenţă neputinţa partenerului de guvernare. Politica externă fiind un atribut al preşedintelui, eşecul va fi pus pe seama preşedinţiei şi PNL-ului, care deţine funcţia de ministru de Externe, precum şi funcţia de prim ministru.
Eventualul eşec al aderării este un efect al modului haotic în care se guvernează în această perioadă istorică grea? Cu siguranţă.
Pe fondul haosului care guvernează întreaga clasă politică din România, oarecum în sincron cu viaţa politică din întreaga lume, nu se pot aştepta lucruri bune din partea actualei coaliţii de guvernare.
PSD şi PNL au abordări diferite în 99% din cazuri. Nu s-au înţeles asupra procentului de majorare a pensiilor. Au tergiversat problema plafonării tarifelor la energie. Nu ajung la un consens privind salariul minim. :i multe, multe altele.
În schimb, au opinii convergente când este vorba despre taxe şi impozite mai mult sau mai puţin mascate. :i PSD şi PNL sunt partide care-şi hrănesc clientela politică pe seama bugetului.
Dintre cei peste 1,3 milioane de funcţionari publici, puţin mai mult de jumătate muncesc pe rupte, fiind profesionişti, în timp ce restul sunt oameni de partid. Anul acesta s-au făcut peste 20.000 de angajări la stat. Dintre aceştia este posibil ca peste 80% dintre ei să fi fost angajaţi cu recomandări de la unul din cele trei partide de guvernare.
În general PNL, PSD şi UDMR îşi împart în deplină înţelegere privilegiile şi avantajele conferite de deţinerea puterii atât la nivel central, cât şi local.
Analizând lucrurile din acest punct de vedere este greu de crezut că PSD va părăsi guvernarea în viitorul apropiat. Că ameninţă mereu cu ieşirea din combinaţia cu PNL nu este decât o strategie bine gândită.
Rotativa la funcţia de prim ministru în luna mai, deci peste şase luni, va oferi PNL-ului ocazia de a ameninţa cu ieşirea de la guvernare. Partidul care va deţine funcţia de prim ministru în timpul celor patru campanii electorale din 2024 va însemna atât un avantaj, cât şi o vulnerabilitate.
Pentru partidul care va deţine funcţia de prim ministru va însemna un avantaj în cazul în care situaţia socială şi economică se va ameliora, şi o vulnerabilitate în cazul în care lucrurile vor merge din ce în ce mai rău.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with