Image 1
Image 2
Acasa

REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

Răcituri ardeleneşti

Racituri ardelenesti
Râciturile de porc sunt una dintre mâncărurile tradiţionale nelipsite de pe mesele noastre în timpul sărbătorilor de iarnă. Cu toate că se pot prepara în orice sezon, negreşit cea mai bună piftie este aceea făcută cu carne proaspătă sau afumată, iarna nu mult după tăierea porcului. Primele aspicuri (râcituri)„ de lux” au început să apară la mesele rafinate europene de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Acestea erau transparente. Cel mai faimos bucătar francez al secolului al XIX-lea, Marie Antoine Carême, era un mare admirator al aspicului pe care l-a plasat în categoria de mâncăruri chaud froid (calde-reci), adică alimente preparate la cald şi servite reci).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Racituri ardelenesti
Racituri ardelenesti

Ingrediente:

– 1 kg picioare de porc,

– un ciolan mai mic (7-800g),

– 2 căpăţâne de usturoi,

– cca 15 g piper boabe,

– sare, bază pentru mâncăruri, boia de ardei şi lămâie la servire.

Mod de preparare:

Carnea curăţată şi tăiată bucăţi, se pune la fiert (inclusiv osul ciolanului cu condimentele şi cu usturoiul, în circa 6 litri de apă şi se fierce la foc mic, semiacoperit, circa 5-6 ore, până când carnea se desprinde de pe os. (Ardelenii nu folosesc zarzavaturi la răcituri) Carnea se dezosează, se aşează în farfurii, zeama se strecoară peste carne şi se lasă la rece. După ce se solidifică, se serveşte presărat cu piper, boia de ardei şi zeamă de lămâie.

Ciornă automată

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Prăjitura cu spumă de căpșuni

DESERT

Prăjitura delicioasă cu spumă de căpșuni

Prăjitura cu spumă de căpșuni este desertul ideal pentru orice ocazie, combinând dulceața căpșunilor cu textura aerată a bezelei și crocantul aluatului foietaj. Inspirată din rețetele tradiționale, această prăjitură “Spumoasa” îți va încânta simțurile și îți va aduce aminte de gustul autentic al deserturilor făcute în casă.

Tarta cu cireșe

DESERT

Tarta cu cireșe: Răsfățul verii

Savurați gustul verii cu o delicioasă Tarta cu Cireșe, perfectă pentru zilele călduroase, întâlnirile de duminică în familie sau petrecerile cu prietenii în grădină sau pe terasă. Această tarta combină dulceața cireșelor cu un aluat fraged, făcând-o desertul ideal pentru orice ocazie.