Image 1
Image 2
Acasa

Satu Mare, o campanie electorală sofisticată (2)

Editorial Informatia Zilei
De ce au fost atât de complicate negocierile pentru desemnarea candidaților comuni PSD-PNL?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De ce Alianța Dreapta Unită nu a reușit să se afirme încă din precampania electorală ca  o unire a forțelor USR-Forța Dreptei-PMP?
PNL și PSD au oferit un spectacol dezagreabil în timpul negocierilor pentru desemnarea unui candidat comun la Primăria Generală a Capitalei.
Conducerile centrale ale celor două partide, au dat tonul confruntărilor la nivel național. Fiecare organizație județeană a făcut ce a dorit, fără să mai asculte de Centru.

Se poate spune că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au scăpat frâiele. Haosul s-a instituit în fiecare organizație PNL și PSD.
A început lupta pentru ciolan, cum zice poporul. În județul Timiș s-a lăsat cu demisii, în altele cu demiteri, dar toate fără finalitate controlată de conducerea centrală.

S-a văzut foarte clar lipsa de coerență a deciziilor luate de alianța PNL-PSD realizată în numele stabilității politice.
Dacă la ei acasă nu pot face ordine, nu-și pot administra problemele, cum vor putea face ordine în țară? Relațiile dintre liberali au fost compromise înainte de a-și pune în aplicare programul de guvernare comună pentru două mandate.

Dacă ar exista acum o forță politică redutabilă, gen Alianța Dreapta Unită, PSD și PNL ar înceta să mai fie numite “partide mari”. Dar situația nu este mai bună nici în tabăra mică.
Un exemplu este Satu Mare. Micul partid a lui Ludovic Orban, făcut în grabă, din elemente disparate, s-a desprins din ADU și merge singur în alegeri.
Este un exemplu care “deconspiră” sofisticatele relații politice dintr-un județ cu populație mixtă. Cu cât sunt mai mulți candidați din partea partidelor românești, cu atât cresc șansele candidaților care reprezintă comunitatea maghiară.

Astfel UDMR- Forumul German- Partidul Civic Maghiar este un model de bune practici de desemnare a candidaților comuni. Nu și la împărțirea funcțiilor, Forumul German acuzând UDMR că nu se ține de cuvânt.
Datorită bunei organizări UDMR poate câștiga principalele funcții din administrația locală în județe și localități în care populația românească este majoritară.

Minoritatea care conduce majoritatea este deja un fenomen social în județele Mureș și Satu Mare. Cauzele trebuie căutate în buna organizare UDMR și proasta organizare a PNL și PSD.
Deși cu implicații majore, sociale, economice și culturale, nu administrația UDMR este marea problemă, ci degringolada care domnește în rândurile principalelor forțe politice. Sunt “forțe” care se resping, lăsând în urmă dezordine și haos.

Lipsa de colaborare dintre PNL, PSD și UDMR s-a făcut remarcată în timpul administrației USL. Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean, a înțeles să-și arate românismul prin provocări, prin supralicitarea unor simboluri, tricolorul, imaginea lui Avram Iancu etc. luate practic din arsenalul propagandei ceaușiste.

Ajuns la putere, UDMR recurge de asemenea la simboluri, ridicarea unor monumente, dublate de sărbători specific maghiare. În același timp se observă o îndepărtare a conducerii UDMR de adevărata cultură maghiară, artă, cultură, literatură.

Nu că în rândul partidele românești ar exista o preocupare majoră pentru cultură. Aici cele două blocuri se aseamănă.
Unde se deosebesc fundamental cele două blocuri? Încă nu-mi dau seama, sau încă nu este timpul pentru o analiză la rece, în detaliu. Poate mă înșel și toate partidele au intenții bune.
Pe parcursul campaniei electorale care începe acum, partidele intrate în competiție vor demonstra dacă au sau nu au o viziune clară privind lucrurile care trebuie făcute, de la investiții la crearea unui climat de bună înțelegere între maghiari și români.

Se va ajunge pe parcursul acestei campanii electorale la o confruntare directă pe probleme de românism și maghiarism? Vom vedea.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Săptămâna marilor decizii politice

Nu neapărat în ordinea importanţei, în această săptămână guvernul trebuie să ia o serie de decizii care vor avea consecinţe majore pentru România, pentru cetăţenii români, pentru mediul de afaceri, pentru salariaţii din sistemul de stat.

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.