Image 1
Image 2

Ciolacu elimină un centru de putere de la vârful PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum va gestiona Marcel Ciolacu scandalul Firea, mai exact criza din partid, era întrebarea fundamentală până la demisia ministrului Familiei, Gabriela Firea. Conform sondajelor, Gabriela Firea era personalitatea din rândul social-democraţilor care se bucura de cea mai mare încredere. Numele ei a fost vehiculat, şi era şi până la izbucnirea scandalului, pentru candidatura la preşedinţia României. 

Într-un fel cazul Firea seamănă cu cazul Mona Muscă, eliminată din PNL pentru că avea o popularitate ce risca să depăşească popularitatea preşedintelui Băsescu. 

În general femeile sunt mai uşor de eliminat din poziţii-cheie decât bărbaţii. Avem un exemplu devenit clasic, Elena Udrea. A dispărut şi doamna de fier a PDL, Andreea Paul. Raluca Turcan şi Alina Gorghiu nu au reuşit să se menţină la vârful PNL. Nu mai vorbim de Viorica Dăncilă, care în această perioadă prin intervenţiile ei pare mai inteligentă decât lăsa să se vadă când a ocupat funcţia de prim ministru, de unde a fost lansată în lupta pentru funcţia supremă în stat, de preşedinte al României. 

Avem ocazia să constatăm, din nou, că politica este o lume a bărbaţilor. În sensul de duritate, nesimţire, imoralitate, dorinţă de putere şi înavuţire. Omul angajat la cabinetul senatorial, Ştefan Godei, fost angajat şi la primăria generală a Capitalei, i-a pus capăt carierei politice a Gabrielei Firea. Nici soţul ei, primarul Florentin Pandele din Voluntari, nu s-a ridicat la nivelul unui consort al unei femei care tindea spre cea mai importantă funcţie în stat, iar dacă nu va fi posibil, tânjea ca măcar soţia lui să recâştige funcţia de primar general al Bucureştiului.

Se va întoarce criza, cazul Firea, împotriva PSD?  Dacă nu ar fi demisionat, criza putea cuprinde întreg  partidul. Sociologii, şi nu doar sociologii, ştiu că persoanele de vârsta a treia sunt un electorat sigur al social-democraţilor. Tocmai acolo loveşte acest scandal, în inima PSD-ului. 

Dacă acum PSD este undeva la 28 la sută, după acest scandal care nu este doar naţional, ci s-a internaţionalizat, la fel ca subiectul copiilor instituţionalizaţi descoperiţi în orfelinatele groazei după căderea regimului comunist. Cât poate pierde PSD după criza azilelor groazei? Între trei şi cinci procente? Poate chiar mai mult. 
Aceste procente pot fi compensate cu atragerea partidului lui Victor Ponta, Pro România, într-o alianţă electorală cu PSD. Victor Ponta şi-a dat demisia după scandalul Colectiv. Acum, dat fiind că însuşi primul ministru a declanşat criza, ar fi posibil ca preşedintele PSD să câştige încredere şi popularitate. Cu condiţia ca lucrurile, controalele, să nu o ia razna. Dar cel mai important lucru este că Marcel Ciolacu a reuşit să elimine un centru de putere din PSD. Gabriela Firea conducea cea mai mare organizaţie din ţară, organizaţia Bucureşti. Alături de ea s-au adunat lideri judeţeni, precum Paul Stănescu. Împreună cu acoliţii din ţară, Firea putea întoarce orice vot în favoarea ei, şi dacă era cazul şi împotriva preşedintelui. Liviu Dragnea a încercat să scape de ea, însă nu a reuşit. Marcel Ciolacu a reuşit. Prin această mişcare primul ministru îşi întăreşte puterea în partid. 

Această criză va întări solidaritatea în eşecuri dintre PSD şi PNL. Din păcate cele două partide au de împărţit mai multe eşecuri decât succese. Inflaţia rămâne la două cifre, preţurile continuă să crească, situaţia economică este din ce în ce mai nesigură pentru firmele româneşti. 

Ce face PNL în timp ce PSD se luptă cu “azilele groazei”? Cam este redus la tăcere. Ar trebui să i se aducă aminte liderului PNL, Nicoale Ciucă, de fapt, întregii conduceri a partidului, că a început campania electorală. 
În fapt, întreaga campanie declanşată de Marcel Ciolacu pare să facă parte dintr-un plan mai vast care precede campaniile electorale pentru alegerile din 2024. 

Promite Ciolacu mai mult decât poate realiza? Şi-a propus să devină cel mai important om politic al acestui ciclu politic? Până acum acţiunile lui aşa arată.

Se implică în acţiunile politice de  primire a României în Spaţiul Schengen, se întâlneşte cu primul ministru al Bulgariei, etc, dar se ocupă şi de treburile curente din partid. Prin trecerea Gabrielei Firea pe linie moartă, Marcel Ciolacu dă o puternică lovitură, chiar elimină, cel mai puternic centru de putere din PSD care, în timp, s-ar fi putut ridica împotriva lui. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Înjurăturile nu se transformă în voturi

După stabilirea, în mare, a candidaților, după primele tamponări între partide, chestiunea care se dezbate destul de aprins este în ce măsură prezența pe rețelele de socializare, aprecierile și înjurăturile lansate de un partid sau un candidat se convertesc în voturi.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

O campanie electorală atipică

Încet, dar sigur, se profilează intrarea într-o campanie electorală atipică. Deocamdată limbajul polarizant, dreapta-stânga, populism-extremism, nu trădează obiectivele ascunse ale fiecărei formațiuni politice.