Image 1
Image 2

CONDIMENTE

Șofranul: Condimentul Regal care valorează mai mult decât Aurul”

Există un condiment care este atât de greu de recoltat încât îl face mai scump decât trufele și aurul.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru pasionații de gastronomie, relevanța condimentelor în transformarea unui preparat obișnuit într-o capodoperă culinară este bine cunoscută. Adăugarea doar unui praf de condiment poate metamorfoza complet aroma unei mâncăruri. Multe condimente, cu gusturi distincte și caracteristice, pot avea un preț pe măsura unicității lor. Interesant este că există un condiment cu un preț atât de exorbitant, încât valorează mai mult decât aurul.

 

 

Șofranul, acest condiment de lux, s-ar putea să fi ajuns deja în bucătăria ta, chiar dacă în cantități infime, datorită puterii sale aromatice concentrate. Extrăgându-se din stigmatele florii de Crocus sativus, o specie de crocus cu o colorație violet intensă, șofranul poate costa între 2.000 și 10.000 de dolari pentru un singur kilogram. Valoarea sa astronomică se datorează efortului substanțial și timpului necesar pentru recoltarea acestuia. Această plantă rară se dezvoltă în anumite regiuni ale Mediteranei, precum și în țări ca Iran și India, dar înflorește doar pentru o perioadă scurtă anual. Concret, condimentul este compus din cele trei stigmate ale florii, fiecare floare fiind culeasă și prelucrată manual cu o atenție meticuloasă.

 

 

Pentru a obține șofran, este nevoie de aproximativ 40 de ore de muncă asiduă pentru a culege 150.000 de flori. Ulterior, stigmatele sunt uscate cu atenție, adesea pe un pat de cărbuni, proces care poate adăuga și el ore însemnate la timpul total de producție. Odată finalizat, șofranul se remarcă prin culoarea sa vibrantă roșu-galben și aroma sa profundă, ușor pământească. Este incredibil de eficient – pentru a produce doar jumătate de kilogram de șofran sunt necesare în jur de 75.000 de flori. Cu toate acestea, chiar și o cantitate mică din acest condiment prețios poate revoluționa gustul și aspectul unui fel de mâncare, motiv pentru care este atât de apreciat în gastronomie.

 

 

Șofranul — care derivă din florile de crocus de șofran violet ( Crocus sativus ) — costă între 2.000 și 10.000 de dolari pe kilogram.

 

 

 

 

 

Planta crește doar în anumite zone ale lumii timp de câteva săptămâni. Nu numai asta, dar florile trebuie culese individual.

 

 

 

 

 

Partea actuală de șofran a condimentului provine din cele trei stigmate din centrul fiecărei flori. Deci, un kilogram de șofran necesită aproximativ 75.000 de flori.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Fasole verde scazuta

Fasole verde scăzută

Fasole verde în sos de smântână combină savoarea păstăilor de fasole cu un sos cremos, fiind o opțiune versatilă și gustoasă pentru mesele de zi cu zi. Poate fi servită ca atare sau alături de diverse garnituri, oferind o masă reconfortantă și plină de aromă.

PERELE PĂDUREȚE DIN SATUL CHEGEA

Ce am putea face cu perele pădurețe?

Este incredibil cât de multe roade pot fi găsite toamna această peste tot. Bătrânii spun că atunci când sunt atât de multe roade în copaci și păduri, vin anii grei. Uitându-ne în jurul nostru și la ce se întâmplă, cu siguranță prețurile vor crește, cureaua se va strânge și tot mai mulți oameni nu se știe dacă în următorii ani vor avea ce pune pe masă.

Sandvișuri gratinate la cuptor

APERITIVE

Sandvișuri gratinate la cuptor cu cașcaval și ouă

Căutați o idee de gustare caldă, simplă și extrem de gustoasă? Aceste sandvișuri gratinate la cuptor cu cașcaval și ouă sunt soluția perfectă, fiind ideale pentru micul dejun, pauza de prânz sau chiar pentru o cină rapidă. Acest preparat versatil vă permite să experimentați cu diverse umpluturi, transformând resturile din frigider într-o masă delicioasă și reconfortantă.