Image 1
Image 2

SEMNAL DE ALARMĂ

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o creștere a tinerilor diagnosticați cu cancere

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la  o creștere a tinerilor diagnosticați cu cancere
Medicii din întreaga lume trag un semnal de alarmă cu privire la o epidemie în creștere a tinerilor diagnosticați cu cancere asociate mai frecvent cu persoanele în vârstă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Între 1990 și 2019, cazurile de cancer la tineri de pe tot globul au crescut cu 79%, iar decesele au crescut cu 28%. Diagnosticele proiectelor de studii vor continua să crească cu 31%, iar decesele vor crește cu 21% în 2030. Aproape fiecare continent se confruntă cu o creștere a diferitelor tipuri de cancer la persoanele sub 50 de ani, ceea ce este deosebit de problematic, deoarece boala tinde să fie surprinsă în stadii ulterioare la această populație, deoarece majoritatea medicilor nu sunt pregătiți să o caute la tineri.

 

 

Diferențele de rate și tipuri de boală îi încurcă pe oamenii de știință și i-au determinat pe unii să lanseze proiecte de cercetare de mai multe decenii care vor implica sute de mii de oameni din întreaga lume. La nivel global, Australia a înregistrat cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni. Noua Zeelandă din apropiere are a doua cea mai mare rată, cu 119 cazuri la persoane sub 50 de ani la 100.000 de persoane. Dar, în timp ce cancerul de sân este boala de top în Australia, cancerul de colon ocupă primul loc la vecinul său. În Asia, Japonia și Coreea de Sud pot fi apropiate și similare din punct de vedere economic, dar au rate diferite de cancer de colon cu debut precoce, care crește într-un ritm mai rapid în Coreea de Sud. Statele Unite se situează pe locul șase, cu 87 de cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, iar Marea Britanie ocupă locul 28, cu 70,5 cazuri la 100.000 de persoane.

 

Cancerele care cresc cel mai rapid includ cancerele de gât și de prostată. Cancerele cu debut precoce cu cea mai mare mortalitate includ fiarele, traheele (traheele), plămânii, stomacul și colonul. Experții au speculat cu multă vreme creșterea ratelor obezității, iar testele anterioare ale cancerului ar putea fi în spatele creșterii, precum și dietele bogate în grăsimi, consumul de alcool și consumul de tutun. Cu toate acestea, deoarece stilurile de viață, obiceiurile și dietele variază atât de mult de la o țară la alta, acum ei cred că acești factori nu explică în totalitate creșterea.

 

 

Daniel Huang, hepatolog la Universitatea Națională din Singapore, a declarat pentru Nature: „Mulți au emis ipoteza că lucruri precum obezitatea și consumul de alcool ar putea explica unele dintre descoperirile noastre. Dar se pare că aveți nevoie de o scufundare mai profundă a datelor. Cercetătorii mai recenti au început să se concentreze pe o componentă genetică a cancerului cu debut precoce. Unii au descoperit că persoanele mai tinere dezvoltă tumori mai agresive decât pacienții mai în vârstă, care sunt mai bune la suprimarea sistemului imunitar al unei persoane. Patologul Shuji Ogino de la Harvard Medical School și colegii săi au descoperit, de asemenea, un răspuns imunitar slăbit la persoanele cu tumori cu debut precoce. Cu toate acestea, diferențele sunt subtile, a spus Ogino, și un motiv clar nu poate fi determinat. Un nou domeniu de cercetare este impactul asupra cancerului cu debut precoce de către microbiomul organismului, colecția tuturor microbilor, cum ar fi bacteriile, ciupercile, virușii și genele lor, care trăiesc în mod natural în corpul uman. Microbiomul poate fi „deranjat” de modificările dietetice și de o creștere a utilizării antibioticelor. Deranjarea microbiomului poate duce la inflamație, care a fost legată de o creștere a mai multor boli, inclusiv cancer. Cu toate acestea, trebuie efectuate cercetări mai ample pe această temă. O preocupare deosebită este cancerul de colon în rândul tinerilor. Datele au arătat că rata cazurilor în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani a crescut cu 40% între 2010 și 2020. Și se preconizează că acestea vor crește cu 90% până în 2030. Cancerele de colon și rect sunt al treilea cel mai frecvent tip în SUA și a treia cauză de deces atât la bărbați, cât și la femei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with