Image 1
Image 2
Acasa

MODĂ: DEALCOOLIZAREA VINURILOR

Tinerii de azi consumă mai puțin alcool decât consumau părinții lor când erau tineri

Vin sărbătorile de iarnă, ar trebui să colindăm mai mult și să consumăm mai puțin alcool. De altfel se observă o scădere destul de mare a consumului de alcool, însă la tineri. Este adevărat că unii dintre ei preferă drogurile.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consumul de alcool mai puțin sau deloc nu se mai limitează la primele săptămâni ale anului sau Postul Mare. Tinerii, în special, consumă mai puțin alcool decât generațiile dinaintea lor. Potrivit sondajelor din Germania, așa-numita generație Z – cei de la 12 până la cei de la 20 de ani – renunță acum din ce în ce mai mult la alcool: în 2004, 21% dintre tinerii cu vârsta între 12 și 17 ani au declarat că beau alcool cel puțin o dată pe săptămână, a fost puțin sub nouă la sută în 2021.

 

În rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, numărul a scăzut, de asemenea, de la 44 la 32 la sută în aceeași perioadă. Există cifre similare din Marea Britanie. O altă tendință în acest context este băuturile cu puțin sau deloc alcool ca produs pentru stilul de viață. În adunările sociale nu vrei să clinti pahare sau doar să sorbi dintr-o cutie de cola. Vinul fără alcool este deci o alternativă ideală pentru tineri.

 

CITEȘTE ȘI

 

Dacă ajungeți în Viena și doriți să vedeți cum este vinul fără alcool vă recomandăm o vinotecă în al treilea district al Vienei. Acolo veți găsi vin fără alcool. După cum spune vânzătorul care este și proprietar, printre clienții săi sunt tot mai mult tineri. Cumpără vin fără alcool femeile însărcinate, pensionarii și cei care suferă de alergii. Astfel de clienți se îngrămădesc în micul său magazin vizavi de Belvedere. Fermierul lucrează și ca pompier și a preluat magazinul de vinuri de la un prieten în urmă cu doi ani. Oferă patru vinuri fără alcool autoproduse, pe lângă o gamă completă de vinuri albe și roșii fără alcool, roze și vin spumant, toate putând fi degustate la fața locului.
Vinul fără alcool nu a prins încă la publicul larg

Se fac adesea comparații cu fratele ei mai mare, berea fără alcool. Dar asta are și un avans de 20 de ani. Vinul spumant fără alcool este mai popular. Gazetul din vinul spumant maschează deficiențele aromatice ale băuturii din care a fost îndepărtat alcoolul. Vinul fără, pe de altă parte, mai trebuie să se dovedească. Dar există deja câțiva vinificatori în Austria care produc vin fără alcool. Preiau câteva informații de pe un pliant.

 

Patrick Bayer de la vinăria Burgenland Heribert Bayer vinde încă din vară un cuvée de vin roșu cu note de barique sub eticheta Zeronimo. În septembrie, crama vieneză Mayer de pe Pfarrplatz a adus pe piață prima versiune fără alcool a setului mixt vienez. Ca o companie tradițională, acesta este cu siguranță un pas neobișnuit.

 

CITEȘTE ȘI

 

Este considerată prima cramă mare din Austria care s-a aventurat în comerțul vinului fără alcool. „Acesta este spiritul vremurilor”, spune vinificatorul Gerhard Lobner de la Mayer la Pfarrplatz. La două luni de la lansarea primului produs, sunt deja planificate soiuri suplimentare de vin „fără alcool”. Vânzările au început bine, dar nu este încă un mega trend, spune el. „Dar se va întâmpla”, este sigur Lobinger. Nu există cifre exacte de vânzări pentru vinul fără alcool în Austria. În Germania, unde vinul fără alcool este deja mai consolidat, cota de piață este de cel puțin 1% din piața vinului.

 

Dealcoolizarea vinurilor austriece se face în Germania 

Mă interesez și aflu doar în Germania există mașinile complexe pentru distilare în vid. Cu această tehnică de dezalcoolizare – corect vorbind de vin fără alcool ar trebui să vorbim de vin dezalcoolizat – vinul finit se încălzește în vid la aproape 30 de grade și alcoolul este adus la fierbere și evaporare. În cele din urmă, rămâne un conținut de alcool de mai puțin de 0,5 la sută în volum și poate fi descris ca fără alcool în Austria. Fructele sau sucurile coapte conțin uneori mai mult alcool. Datorită tehnologiilor din ce în ce mai moderne și mai blânde, aromele pot fi reținute în vin sau captate și returnate pentru a păstra cât mai bine gustul tipic de vin. Dar, desigur, ceva se pierde întotdeauna.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with