Image 1
Image 2

Veşti bune amestecate cu veşti proaste

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu este o glumă: România este invitată să facă parte din Grupul de Lucru Anti-Mită, pentru ca apoi să adere la Convenţia OECD împotriva mitei.
Nu mulţi ştiu ce fel de organizaţie este aceasta. Că luptă împotriva corupţiei rezultă din denumire.
Este cât se poate de clar că această instituţie vrea să contribuie la combaterea corupţiei la nivelul funcţionarilor publici.
Dar nu în sensul că urmăreşte să surprindă un pacient care îi dă un buchet de flori unui medic sau un funcţionar dintr-o primărie care primeşte o cafea de la un cetăţean pentru că i-a rezolvat prompt o problemă.
După câte se pare, această Convenţie are grijă de investitorii din mediul de afaceri internaţional ca nu cumva multinaţionalele să fie tracasate de funcţionarii din ţara în care vor să facă afaceri.
Prin urmare, de acum înainte datorită aderării ţării noastre la Convenţia privind combaterea mituirii funcţionarilor publici în domeniul tranzacţiilor comerciale internaţionale, se va reduce simţitor corupţia în România.
Este, fără îndoială, un lucru bun. Astfel de organisme au invadat România în timpul regimului Băsescu. S-a redus corupţia? Probabil. Dar lucrurile merg la fel de prost. Sau chiar mai prost. Nu peste tot.
Dacă nu cumva şi asta este o glumă, Eurostat anunţă că România a fost, în anul 2022, pe primele locuri din UE la creşterea salariilor.
Dacă în medie salariile în ţările europene au crescut cu 4,4%, în România creşterea a fost de 12,3%.
Nu suntem chiar pe primele trei locuri, acestea fiind ocupate de Ungaria, Bulgaria şi Lituania. Creşterea s-a datorat în special marilor salarii din aparatul de stat. De exemplu conducerea demisă a ANRE era bine plătită. Directorul general avea 12000 euro pe lună, iar adjuncţii doar câte 7 000 de euro lunar.
Fruntaşe la creşterea salariilor, cele patru ţări, Ungaria, Bulgaria, Lituania şi România, sunt în frunte şi la inflaţie.
Ce s-a câştigat la salariu se pierde la preţuri. De exemplu, în România salariile au crescut în medie cu 12,3%, iar inflaţia a fost de 16,4%. Ungaria a înregistrat o creştere a salariilor cu 16,4%, dar inflaţia a ajuns în ianuarie, anul acesta, la 25,7%.
Nici în zona războiului nu toată lumea o duce rău. Numărul miliardarilor ruşi a crescut în anul 2022 cu 22 faţă de anul 2021. Sancţiunile, după cum se vede, îi afectează mai mult pe cei săraci.
Nici americanii nu scapă de criză. Pentru prima oară se constată un fenomen neobişnuit: americanii nu-şi achită la timp creditele la bănci. Dacă sistemul bancar american se clatină uşor, în economiile bietelor ţări sărace se poate declanşa un adevărat seism.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with