Image 1
Image 2

Vor declanșa scumpirile în lanț mari proteste de stradă?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recunoscută pentru protestele violente care au loc aproape sistematic, cum ar fi reacționat Franța la un val de scumpiri ca și cel care cuprinde România în această perioadă? Nu este greu să ne imaginăm, pornind de la revolta “Vestelor Galbene” până la mișcările studențești din 1968.

Sindicatele, din toate ramurile, dar mai ales din domeniul agricol, nu permit guvernelor să experimenteze noi taxe și impozite, creșteri de prețuri, cum vor.

În România, sindicatele, grupurile socio-profesionale, nu reacționează la scumpiri prin proteste vehemente. Mai degrabă se iese în stradă datorită unor stări emoționale, cum a fost cazul incendiului de la Colectiv sau pentru protejarea sitului de la Roșia Montană. S-a protestat puternic împotriva “Ciumei Roșii”, nu însă și împortriva scumpirilor la carburanți, care aduc creșteri de prețuri în lanț.

Se pare că sindicatele nu reacționează la scumpirile la energie, gaz și curent electric, dar nici la majorarea prețurilor la alimentele de bază.

Datorită acestor scumpiri, a inflației care se apropie de 5%, nivelul de trai se va deteriora într-un ritm accelerat. Se vorbește despre o lege a “cetățeanului vulnerabil” , dar în fața inflației, a scumpirilor, devin vulnerabile toate firmele. Dramatică este mai ales situația firmelor de familie, a firmelor mici și mijlocii.

Situația nu este deloc roză. Creșterea economică anunțată de guvern nu se resimte în buzunarul cetățenilor și cu atât mai puțin al majorității agenților economici.

Dată fiind conjunctura politică, atât internă cât și internațională, nici guvernele, nici populația nu se pot aștepta la un viitor lipsit de griji.

Dacă peste creșterile de prețuri se va așterne și valul patru al pandemiei, guvernul Cîțu se va confrunta cu una dintre cele mai complicate situații din ultimii 20 de ani.

Va rezista coaliția de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR în fața unor proteste sociale de mari proporții? Guvernul Cîțu începe să fie din ce în ce mai nepopular.

Recent premierul se întreba de ce sinceritatea lui este privită ca aroganță. Aceeași întrebare și-ar fi putut-o pune și premierul Adrian Năstase, de asemenea, considerat foarte arogant.

Aroganța este o boală a politicienilor avizi de putere. Populația o taxează cu mai multă duritate decât taxează corupția.
De data aceasta nu despre aroganță este vorba, ci despre scumpiri. Vor declanșa aceste scumpiri în lanț mari proteste de stradă? Această întrebare ar trebui să și-o pună guvernanții. La acest lucru ar trebui să reflecteze și președintele Iohannis. Prezentările triumfaliste, primul loc la creșterea economică din UE, promisiunile de reformă, etc. nu fac decât să accentueze frustrările, sentimentele de nesiguranță, teama de ziua de mâine.

Pe măsură ce Florin Cîțu devine tot mai popular în rândul membrilor PNL, mai precis al liderilor liberali, imaginea lui publică este tot mai încețoșată.

Mai trebuie luată în considerare balansarea alegătorilor înspre PSD și AUR. Potrivit sondajelor, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, 34% din alegători ar vota PSD, iar 15% AUR. Cu redistribuiri rezultă o majoritate parlamentară. Pe de altă parte, procentele PNL (18%), USR PLUS (12%) și UDMR (5%) adunate într-un coș nu fac o majoritate. Diferențele de până la sută la sută înseamnă nehotărâții și partidele care nu trec pragul electoral.

Poziția partidelor care formează actuala coaliție de guvernare nu este deloc de invidiat. Urmează o perioadă și mai grea, datorată, desigur, creșterii prețurilor și valului patru al pandemiei.

Vor declanșa, în primul rând PSD și AUR, apoi sindicatele mari proteste sociale? Vor ieși oamenii disperați în stradă?
Va rezista în primul rând PNL-ul în fața unor mari mișcări sociale, unor revendicări de ordin sindical?

Nu în ultmul rând se poate pune și problema ruperii PNL, datorită umilirii la care este supus Ludovic Orban și susținătorii lui.

Deși parlamenrul este încă în vacanță, PSD vorbește despre o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu.

Actuala situație politică, socială și economică a României este extrem de complicată din toate punctele de vedere.