Image 1
Image 2

ALEGEREA CORECTĂ

Zahăr sau îndulcitori?

Zahăr sau îndulcitor?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Toată lumea este de acord că zahărul îngrașă, însă controversa persistă în ceea ce privește indulcitorii. Deja din 1977, am fost avertizați cu privire la pericolele zahărului, însă mesajul a fost camuflat în isteria antigrasimi care a urmat.

 

Cel mai mare vinovat este, fără îndoială, sucul îndulcit cu zahăr: băuturile răcoritoare, carbogazoase sau nu, și mai recent ceaiurile și nectarurile îndulcite. În 1998, un american consuma în medie 212 litri de astfel de sucuri anual.

 

Consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr implică nu doar un risc semnificativ de creștere în greutate, ci și o creștere cu 83% a riscului de a dezvolta diabet, comparativ cu consumul de mai puțin de o sticlă pe lună.

 

În 2009, când Dr. Lustig a atras atenția asupra toxicității zahărului, lumea a început să asculte cu atenție. Acest profesor de endocrinologie ne-a spus ceva ce deja știam instinctiv că este adevărat, în ciuda tuturor asigurărilor că zahărul nu reprezintă o problemă. În cantități semnificative, zahărul, sub orice formă, este o toxină.

 

 Cine este vinovat: zahărul sau caloriile?

 

Studiile au arătat că incidenta diabetului a crescut cu 1,1% pentru fiecare 150 de calorii provenite din zahărul consumat în plus pe zi, pe persoană. Niciun alt grup de alimente nu prezintă o relație semnificativă cu diabetul. Corelația diabetului se face cu zahărul, nu cu caloriile.

 

De ce îngrașă atât de mult zahărul? Este adesea etichetat ca „calorii goale”, deoarece conține foarte puține substanțe nutritive. Se crede că face mâncarea mai „gustoasă” și „recompensatoare”, determinând un consum excesiv și implicit obezitate.

 

De ce ingrasa zaharul atat de mult? Adesea, e etichetat drept ­„calorii oarbe”, pentru că are foarte puține substanțe nutritive. Se consideră, de asemenea, că face mâncarea mai „gustoasă” și „recompensatoare”, provocând un consum exagerat și, implicit, obezitate.

 

Poate fi pus efectul de îngrășare pe seama faptului că zahărul este un carbohidrat intens rafinat? Teoretic, da, deoarece stimulează producția de insulină, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Totuși, atunci, majoritatea carbohidraților rafinați, cum ar fi orezul și cartofii, ar trebui să aibă același efect.

 

Tipuri de zahăr Glucoza – este principalul zahăr care se găsește în sânge și circulă prin tot corpul. Celulele musculare importă glucoza din sânge atunci când au nevoie de o eliberare rapidă de energie.

 

Fructoza – se găsește natural în fructe. Este metabolizată doar de ficat și nu circulă prin sânge. Creierul, mușchii și alte țesuturi nu pot folosi direct fructoza pentru energie. Consumul de fructoza nu schimbă foarte mult nivelul de glucoză din sânge.

Zahărul de masă – numit și zaharoza, este compus dintr-o moleculă de glucoză (50%) legată de una de fructoză (50%).

 

Siropul de porumb cu conținut mare de fructoză conține 55% fructoză și 45% glucoză.

 

Carbohidrații sunt compuși din zaharuri. Atunci când conțin un singur zahăr (monozaharide) sau două (dizaharide), sunt numiți simplu „carbohidrați”. Când sunt legați cu sutele sau miile în lanțuri lungi (polizaharide), se numesc „carbohidrați complecși”.

 

Despre carbohidrații complecși se credea mai demult că sunt digerați mai lent, provocând o creștere mai mică a nivelului de zahăr din sânge, dar acest lucru nu este adevărat. De exemplu, pâinea albă, care este compusă din carbohidrați complecși, provoacă o creștere explozivă a nivelului de zahăr din sânge, foarte apropiată de aceea provocată de băuturile îndulcite cu zahăr.

 

Fructoza nu crește nivelul de glucoză în mod deosebit și totuși este asociată cu diabetul și obezitatea chiar mai mult decât glucoza. Din punct de vedere nutrițional, nici fructoza, nici glucoza nu conțin substanțe nutritive esențiale. Ca îndulcitori, cele două sunt comparabile. Totuși, fructoza pare deosebit de dăunătoare pentru sănătatea umană.

 

Ce putem face? Arbitrul suprem pare să fie moderatia. Reducerea zaharurilor din alimentație este cu siguranță benefică pentru sănătate, însă asta nu înseamnă să le înlocuim cu substanțe chimice complet artificiale. Unele pesticide și erbicide sunt și ele considerate sigure pentru consumul uman. Asta nu înseamnă că e o idee bună să le consumăm.

 

Principalul avantaj al indulcitorilor artificiali este reducerea aportului caloric. Dar nu caloriile provoacă obezitatea, ci insulină. Deci, nu există niciun beneficiu pentru sănătate în folosirea lor.

 

În orice caz, aceste produse chimice nu vă vor ajuta să pierdeți în greutate, ba chiar s-ar putea să vă facă să câștigați câteva kilograme.

 

Nu uitați: otrava depinde de doză!

 

CITEȘTE ȘI:

10 alimente care scad glicemia

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ZIUA DIABETULUI

Sătmărenii sunt prea puțin interesați să cunoască daca prezintă riscul de a avea diabet

De Ziua Mondială a Diabetului, marți, 14 noiembrie 2023, peste 130 de locuitori din județul Satu Mare și-au testat gratuit glicemia în cadrul acțiunii de screening ”Un diagnostic precoce poate duce la o viață normală”

De Ziua Mondială a Diabetului, marți, 14 noiembrie 2023, peste 130 de locuitori din județul Satu Mare și-au testat gratuit glicemia în cadrul acțiunii de screening ”Un diagnostic precoce poate duce la o viață normală”