Image 1
Image 2
Ca o noutate absolută, se pare că la europarlamentarele din 2024, în mare parte și la locale, se pare se vor confrunta doar alianțe, nu și partide.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una după alta, alianțele electorale își depun listele cu cele 200 000 de semnături obligatorii pentru înscrierea în cursa pentru alegerile europene.
Alianța PSD-PNL, căreia Nicolae Ciucă îi zice “construct”, s-a prezentat prima la Biroul Electoral. A urmat Alianța Dreapta Unită, formată din trei partide, USR, Forța Dreptei și PMP.

La rândul lui, AUR este o alianță cu  vreo 20 de partide componente, majoritatea necunoscute. UDMR, de asemenea, este o uniune de asociații, fundații,  și două partide.
Pentru PSD și PNL a fost ușor să adune semnăturile. Au structuri locale puternice, mii de primari, sute de mii de membri. AUR a întâmpinat greutăți, pentru că partidul lui George Simion se promovează mai mult prin rețelele de socializare simple, iar adepții lor nu mânuiesc tehnologia pentru a se putea înscrie pe liste electronic.

Împreună, PSD și PNL controlează aproape întreaga administrație locală. USR doar întâmplător a câștigat câteva primării mari, iar AUR nu are nimic.
La București Nicușor Dan a ajuns primar general susținut de PNL. Acum este susținut doar de Alianța Dreapta Unită. Primăriile Sectorului 1, Timișoara, Brașov, probabil vor fi recuperate de PSD și PNL. Dar nu fără luptă.
O anumită dificultate de a se impune pe primul loc la primăria generală a Capitalei întâmpină candidatul Cîrstoiu. Desemnat prea târziu, politicianul începător abia acum se antrenează, descoperă tehnicile de cucerire a publicului. Cum până la alegerile din 9 iunie mai sunt exact două luni are timp să arate că are o gândire de gospodar.

După lungile negocieri, în care PSD a dictat agenda publică exclusiv pe problemele de la București,  rând pe rând intră în scenă problematica din județe.
Deocamdată și aici tot cele două partide sunt în centrul atenției. PSD și PNL nu pot face o singură echipă în toate județele.

În județul Timiș negocierile s-au soldat cu demisia președintelui organizației județene PNL. Alin Nica a trecut la Alianța Dreapta Unită. Se întâmpină multe rezerve mai ales din partea PNL.
Ce împiedică cele două partide să meargă împreună, fără rezerve? Nu mai există un obiectiv comun, așa cum a fost în 2012 când liberalii și social-democrații au candidat pe listele USL cu entuziasm. Liberalii și social democrații aveau o țintă, un dușman comun: PDL și președintele Traian Băsescu.

De data aceasta cele două partide consideră că au, mai ales la locale, adversari slabi. AUR nu are deloc  structuri teritoriale, iar Alianța Dreapta Unită are o slabă reprezentare în administrația  locală, primării și consilii județene.

În județele din Transilvania cu populație mixtă PSD-PNL are un adversar comun: UDMR.  Uniunea maghiarilor are organizații puternice de  neînvins, în Harghita și Covasna, iar  în județele Mureș și Satu Mare victoria este la limită. Dacă cele după partide se unesc UDMR pierde funcții importante.

Pe de altă parte, PSD nu ar dori să strice relațiile cu UDMR pentru că are nevoie de un aliat în eventualitatea formării unei majorități parlamentare la limită după alegerile din decembrie.
Presiunea în cele două județe este mare și pentru că relațiile dintre organizațiile județene PNL și PSD din Mureș și Satu Mare sunt departe de a fi cordiale.
Se fac calcule, strategii, se fac și de desfac alianțe conjuncturale în toate județele, în toate comunele, în toate orașele și municipiile reședințe de județ.
Fiind vorba despre comunități mai mici, în care oamenii se cunosc, la nivelul fiecărei localități pot apărea surprize.

Cu o campanie electorală bună, AUR și Alianța Dreapta Unită, separat sau chiar împreună în urma unor înțelegeri de la om la om, cele două forțe politice pot înregistra victorii locale   împotriva PSD și PNL.
În fond, Alianța Dreapta Unită și AUR  reprezintă elementul de noutate, posibila alternativă  de guvernare la cele două partide tradiționale, PSD și PNL. PSD-ul condus de Marcel Ciolacu nu mai este PSD-ul din vremea lui Ponta și Dragnea.

PNL-ul condus de Nicolae Ciucă este totalmente diferit de PNL-ul din timpul lui Tăriceanu, Crin Antonescu sau Ludovic Orban.
În toată arhitectura electorală din 2024 singura forță constantă politic și organizatoric este UDMR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă