Image 1
Image 2

EVENIMENT

Monumentul poetului Petőfi Sándor, inaugurat în prezența liderilor UDMR și a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt

Luni, 30 octombrie 2023, de la ora 16:00, s-a inaugurat o statuie a poetului național al Ungariei, Petofi Șandor, echivalentul poetului național al Românie, Mihai Eminescu.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statuia este amplasată  în locul bustului din parcul de lângă Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare.

 

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat că vechea statuie va fi donată unei localități cu populație maghiară.

 

Pe acest subiect am mai scris zilele trecute cum că Satu Mare se îmbogățește cu unou monument și De la statuia lui Petofi la statuia lui Eminescu.

 

Lume multă la eveniment

 

Luni, 30 octombrie 2023, pe o vreme desosebit de frumoasă, sute de maghiari din Satu Mare, dar şi din alte localităţi ale judeţului s-au adunat în parcul din faţa Spitalului Vechi, din reşedinţa de judeţ Satu Mare, pentru a participa la dezvelirea statuii poetului de expresie maghiară Petofi Sandor, născut pe meleaguri sătmărene.

 

Aşa cum au subliniat unii dintre vorbitori, Petofi s-a întors acasă. Manifestarea, prin care au fost marcaţi 200 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari poeţi de expresie maghiară, a fost deschisă de intonarea Imnului Ungariei.

 

Au fost invitaţi să ia cuvântul Kerskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, Kelemen Hunor – preşedintele UDMR, Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei. În alocuţiunile rostite a fost prezentată viaţa şi activitatea creatoare a lui Petőfi Sandor, cel care a rămas în inimile maghiarilor din lume, ca unul dintre poeţii maghiari cei mai mari. Numele Petőfi Sándor este cel mai bine cunoscut în rândurile tinerilor şi ale vârstnicilor. A fost subliniat faptul că Petőfi Sándor a scris peste 1.000 de poezii, dintre care peste 100 au fost scrise în Satu Mare şi în localităţile învecinate, având-o ca muză pe Szendrey Iulia, cea care i-a devenit soţie.

 

La Satu Mare, iar apoi în Ungaria, Petofi a cunoscut libertatea şi iubirea. Petofi se regăseşte în gena maghiară, a subliniat primarul Kereskenyi. Kelemen Hunor a prezentat în câteva cuvinte statuia lui Petőfi Sándor, cel care într-o mână ţine sabia, iar cu mâna dreaptă, pare să gesticuleze,să arate ceva. Petofi este prezent în conştiinţa maghiarilor. La Satu Mare, poetul s-a simţit acasă. Vicepremierul Ungariei a enumerat o serie de fruntaşi intelectuali maghiari, printre care şi pe Petőfi Sándor, cel care în secolul al XIX-lea a contribuit la reforma culturală, punerea pe principii moderne a culturii maghiare. A fost rândul protopopului catolic Schonberger Jeno, să rostească un discurs despre Petőfi Sándor, cel care, în conşţiinţele maghiarilor nu s-a impus ca un om deosebit de religios, ci prin valoarea creaţiilorsale poetice.A fost apoi rostită o rugăciune, de către preotul reformat episcopul Szabolcs János Bogdán din Crasna (judeţul Sălaj), fost protopop de Şimleul Silvaniei. Acesta a rostit rugăciunea prin care s-a mulţumit divinităţii, participanţilorla manifestare, dar şi celor care au contribuit la realizarea acestui monument închinat poetului maghiar.

 

Monument realizat de artistul Deak Alpar

 

Lucrarea de artă – monumentul poetului Petőfi Sándor a fost realizată de artistul Deak Alpar, născut în anul 1955 în Târgu Mureş. Acesta a absolvit cursurile Universităţii de Arte şi Design “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1978, sub îndrumarea maestrului Lovith Egon. Din 1986 locuieşte şi creează în  Oradea.Este profesor al Liceului de Artă din Oradea. Ceremonia dezvelirii statuii lui Petőfi Sándor, poetul naţional maghiar, a fost presărată cu recitări ale unor poezii scrise de acesta, recitatori fiind actori ai Teatrului de Nord Satu Mare.

 

Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de jerbe din partea vicepremierului Ungariei Semjen Zsolt, dar şi din partea Asociaţiei Identitas – reprezentată de preşedintele Szocs Peter, secondat de primarul de SatuMare, Kereskenyi Gabor.

 

După încheierea momentelor oficiale, participanţii au putut să depună şi ei flori şi/sau jerbe. Alături de sătmăreni fără funcţii, în mulţime am remarcat printre alţii pe actualii parlamentari UDMR senatorul Turos Lorand, deputaţii Magyar Lorand şi Nagy Szabolcs, fostul deputat Erdei D. Istvan, Alfatter Tamas – subprefect, Butka Gergo – directorul Centrului Cultural GM Zamfirescu – Satu Mare, Masculic Csaba – administrator public al municipiului Satu Mare, Muzsnai Arpad – om de cultură, primari precum: Kovacs Eugen – Carei, Piricsi Arthur – Livada, Dobos Istvan – Micula, Ilyes Iuliu – Vetiş, numeroşi consilieri locali şi judeţeni aleşi pe listele UDMR.

 

Monumentul s-a ridicat prin grija şi implicarea Fundaţiei Identitas Satu Mare – preşedinte Szocs Peter, a Primăriei SatuMare, a Consiliului Judeţean Satu Mare şi a Guvernului maghiar. O parte din sumele folosite pentru realizarea acestei opere de artă ce-l reprezintă pe unul dintre cei mai mari poeţi maghiari, dacă nu chiar cel mai mare, au provenit din donaţii şi sponsorizări.

Imagini de la eveniment:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with