Image 1
Image 2

POSTUL MARE

La slujba de Miercurea Cenușii credincioșii au fost invitați la tăcere

La slujba de Miercurea Cenușii credincioșii au fost invitați la tăcere
Odată cu Miercurea Cenușii, în ziua de 14 februarie a început Postul Paștelui și pentru credincioșii romano-catolici. În ziua sărbătorii toate bisericile cultului din municipiu ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… s-au umplut de enoriași care, în această zi au început pregătirea spirituală pentru întâmpinarea Învierii Mântuitorului. La Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare Miercurea Cenușii a fost marcată cu o Sfântă Liturghie arhierească, oficiată de PSSa episcopul Eugen Schönberger, alături de numeroși preoți concelebratori din dieceză.

 

Odată cu acest eveniment a început Postul Paștelui la catolici, cele 40 de zile de pregătire sufletească, premergătoare Săptămânii Patimilor. În cadrul slujbei din Miercurea Cenușii, preotul binecuvântează cenușa obținută prin arderea mâțișoarelor sfințite anul trecut, de Duminica Floriilor. Cu această cenușă desenează pe fruntea credincioșilor o cruce, rostind îndemnul la căință< “Memento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris” – “Adu-ți aminte, omule, că din pământ ești și în pământ te vei întoarce”. Într-adevăr, în această perioadă enoriașii catolici își întorc privirea dincolo de existența fizică, trupească a omului, concentrându-și atenția spre sfera spirituală, dumnezeiască și își încarcă sufletele cu energia Sa.

 

Prin cuvintele sale de bun venit la liturghia oficiată de Miercurea Cenușii, care a fost totodată și cea de a cince pregătire spirituală din cadrul Novenei Mari a Sfîntului Iosif, Excelența Sa și-a invitat enoriașii să învețe de la Sfântul Iosif, prin școala de la Nazaret, să-l urmeze cu evlavie pe Isus, lucru, la care ne invită și Postul Mare.

 

Predica din cadrul slujbei festive a fost rostită de coordonatorul spiritual părintele Mayer Nándor, care a reflectat asupra Sfântul Iosif, pe care l-a analizat ca pe un om al tăcerii și a sugerat și credincioșilor tăcerea ca un act de reflexie și în Postului Mare. „Avem nevoie disperată de tăcere, mai ales că trăim într-o epocă care nu prețuiește tăcerea. Tăcerea are farmec, putere, istorie. Ea modelează și face mare nu numai individul care știe să păstreze liniștea, ci și pe cei care întâlnesc acești oameni. Toate marile opere divine s-au născut în tăcere: creația, întruparea, sau învierea. Iosif dă mărturie despre secretul mântuirii prin propria sa tăcere. El ne invită să lăsăm spațiu prezenței Cuvântului întrupat, Isus. (…) Fie ca acest timp al Postului Mare să fie un timp de tăcere și de rugăciune. Uneori formulăm rugăciunea ca pe o conversație cu Dumnezeu. Acest lucru este adevărat. Dar dacă așa este, atunci trebuie să înceapă cu ascultarea. Pentru că nu suntem primii care vorbesc, Dumnezeu ne vorbește prin Scriptură, prin evenimente, prin inimile noastre. Treaba noastră este să-L ascultăm pe Dumnezeu vorbindu-ne.

 

Postul este un timp ât se poate de potrivit pentru a face loc Cuvântului lui Dumnezeu”.
La sfârșitul slujbei a fost sfințită cenușa obținută din arderea mâțișoarelor binecuvântate anul trecut, de Florii, iar cu acestă cenușă, Excelența Sa și preoții concelebratori i-au binecuvântat pe credincioși.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Mai multe Asociații ale elevilor cer programarea orei de religie

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with