Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maraton cu 222 de alergători spre funcțiile de primari

Postare ( Sablon)
EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Postare ( Sablon)
19 zile au mai rămas până la capătul călătoriei electorale. 30 de zile pentru o campanie electorală par puține, dar se presupune că partidele și politicienii se află într-o continuă campanie de auto-promovare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum s-a putut citi din Informația Zilei de miercuri, 22 mai, în cursa pentru funcția de primar în județul Satu Mare s-au înscris 222 de candidații. Locurile sunt puține, doar 65 de primării.
Pentru primarii în funcție este ceva mai ușor. Nu au probleme de notorietate. Fiecare este cunoscut în localitatea lui. Mai degrabă primarii în funcție au probleme de încredere.

Nu există niciun primar căruia să nu i se poată reproșa ceva. Unii nu excelează în accesarea de proiecte. Alții se poartă urât cu oamenii. O parte dintre ei nu sunt în grațiile conducerii județene de partid, dar asta rămâne o problemă internă.
Maratonul se încheie duminică, 9 iunie, ora 22. Campania electorală se încheie oficial sâmbătă, dar prin diverse metode candidații pot fi contactați de candidați, prin interpuși.

La unele alegeri, mai ales sâmbăta, este ziua cadourilor. Unii alegători își mai aduc aminte de gălețile portocalii oferite de fostul PDL pe vremea când se purta revoluția portocalie.
Între timp pedeliștii au renunțat la portocaliu, adoptând culorile PNL, Social democrații își conservă culoarea roșie, UDMR rămâne la verdele care l-a consacrat. USR după despărțirea de PLUS a scos portocaliul rămânând cu albastrul întrerupt de o linie albă. După înființarea Alianței Dreapta Unită, jumătatea de sus a pătratului este ocupat de albastrul închis al USR-ului, iar jumătatea de jos este împărțită în mod egal de albastrul deschis al PMP și verdele dens al partidului Forța Dreptei.

Pe buletinele de vot al hârtiei de ziar toate siglele sunt scrise cu litere negre. Alegătorii mai degrabă caută cifra, numărul de pe buletinul de vot, decât sigle.
Toate acestea par amănunte, dar partidele mai mici întâmpină greutăți în a fi depistate de buletinele de vot.

Problemele tehnice pot fi depășite de partide printr-o bună organizare. La rândul ei, organizarea presupune oameni. Unde  să găsească partidele, și mari și mici, oameni pricepuți?
Dacă amatorismul în organizare este de înțeles, mai greu de acceptat este lipsa programelor concrete. Oferta teoretică este mai vizibilă în această campanie în comparație cu alegerile locale din trecut.

În cel mai fericit caz sunt copiate paragrafe din vechile programe electorale. Și aici primarii în funcție sunt în avantaj. În ultimii ani, de fapt în ultimii opt ani, s-a îmbunătățit mult infrastructura, drumuri, poduri, trotuare.
Investițiile din banii europeni sunt deja vizibile. Că mai sunt multe de făcut este adevărat. Mari deficiențe se regăsesc în programele sociale, culturale, în sănătate și educație.

Un fenomen social îl reprezintă consumul de droguri. Păcănelele au ruinat mulți jucători înrăiți. Siguranța cetățenilor lasă mult de dorit. Poliția locală nu are un renume bun în rândul populației. De asemenea activitatea poliției rurale, mai ales în comunele mai mici, este de sub așteptările cetățenilor.

Este siguranța cetățeanului un atribut al primarilor? Este sau nu este pentru tot ce nu merge bine într-o localitate este făcut răspunzător primarul. Și pe bună dreptate. Ce nu poate rezolva el, primarul trebuie să sesizeze, să atenționeze instituțiile care răspund de respectiva problemă.

Un alt aspect reclamat de cetățeni este calitatea serviciilor publice, birocrația aparatului tehnic din primării.
Urmărind prestația celor 157 de contracandidați ai celor 65 de primari în funcție, am putea spune că lasă de dorit. Din cei 157 destul de puțini sunt cu adevărat pregătiți pentru a deveni primari.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.