Image 1
Image 2

O campanie electorală fără conflicte nu este atrăgătoare, dar este necesară

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Cel mai bine cunosc acest lucru strategii partidelor care-i îndrumă pe candidați. Cum deocamdată campania propriu-zisă nu a început decât la București, în teritoriu, poate cu excepția Timișoarei, este liniște.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Starea de tensiune se resimte doar la vârful partidelor, nervii se descarcă doar în sediile de partid.
Se adună semnături pentru susținerea partidelor și candidaților, se mai lucrează la listele pentru consiliile locale și județene, dar departe de ochii publicului. Mai mult sau mai puțin profesioniste, se fac sondaje, însă doar pentru uzul intern.

După depunerea listelor pentru euro alegeri, partidele vor realiza că timpul trece repede și vor înțelege că este cazul să intre în legătură cu alegătorii.
Conturile de socializare ale candidaților sunt deja suprasaturate, unii dintre ei s-au grăbit să spună tot, plictisind alegătorii.
Mesajele trebuie să fie simple și clare, cu multă economie de cuvinte. De asemenea, programele, părți din programe, trebuie să fie “oficializate” și personalizate prin prezența directă a candidaților în studiourile de televiziune, prin întâlniri cu publicul, prin expunerea în publicații și site-uri de prestigiu independente.
Indiferent de mode, cum ar fi acum Tik Tok, există un cadru verificat în timp.   Partidele trebuie să  fie la fel se serioase ca electoratul serios, ca alegătorii constanți așa cum sunt majoritatea oamenilor care se prezintă la vot. Doar o mică parte din alegători apreciază scandalurile.

Oamenii serioși vor lucruri concrete. Este o lipsă de respect din partea guvernanților care încearcă să facă populația să creadă că statul poate și să investească pentru viitor, fără să economisească, risipind banul public. Președintele Iohannis  recunoștea că nu se poate poate face reformă în timpul unui an electoral. Politicienii trebuie să facă față provocărilor cu resursele existente, nu vânzând pielea ursului din pădure.
Se știe, de exemplu, de peste 20 de ani că au loc mari schimbări demografice, că populația scade și natural și prin plecarea în străinătate a celor capabili de muncă. Dar în continuare a crescut numărul pensionărilor anticipate la categorii vitale, în justiție, în apărare și securitate socială.

De ani de zile politica merge în sens invers cu pensionarea la 45 de ani. Cred politicienii că polițiștii pensionați la 50 de ani au o speranță de viață de 60 de ani? De ce nu se pensionează primarii la 45 de ani?
De zeci de ani se vorbește despre necesitatea de a investi în educație, în sănătate, în școli și spitale, dar și în rețeaua feroviară, să zicem, dar nu s-a făcut aproape nimic. S-a investit în birocrația, în aparatul de stat.

Care dintre alianțele actuale se prezintă ca o coaliție pentru progres? PSD și PNL face acest lucru, însă optimismul politicienilor nu se potrivește cu scepticismul general al populației.
Alianța USR, Forța Dreptei și PMP, sunt prea recente pentru a putea paria pe viitor și nu a fost precedată de un program, așa cum spre exemplu a fost CDR la începutul anilor 1990.
Îngrijorarea populației, a mediului de afaceri, din industrie, comerț, agricultură, a tuturor întreprinderilor mici și mijlocii sunt legate de creșterea taxelor și impozitelor. Fiecare investiție neproductivă, cum ar fi trotuarele, florile semănate de Piedone, conduc la majorarea taxelor, pentru că multe sunt făcute din credite.

La fel ca toate țările care au trecut prin pandemie, prin criza de creștere a energiei, a costurilor vieții, nu are capacitatea de reveni la condițiile de viață normală.
Oferă o campanie electorală prilejul de a arunca o privire de ansamblu asupra tuturor lucrurilor importante și mai puțin importante sau chiar inutile, care s-au întâmplat din anul 2020 până acum?
Însăși problemele pe care le-a avut, și le are Satu Mare, obligă partidele să vorbească între ele în fața publicului, în mod sincer și liber, fără scandal, fără atacuri le persoană.
Cu atât mai mult cu cât diferențe semnificative de viziune, mai cu seamă între partidele mari, deja clasicizate, UDMR, PSD, PNL și USR, nu există.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Retrospective 2022

Asculta acest articol Eşecul Schengen a tăiat cheful comentatorilor, observatorilor fenomenului politic, economic, social de a mai face obişnuitele retrospective

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.

Cel mai tânăr ministru refractar la reformele lui Ciolacu

Un nou cuvânt îşi face apariţia triumfală în câmpul dezbaterilor pe marginea măsurilor pe care intenţionează să le ia guvernul Ciolacu: drafturi. Ceea ce apare în spaţiul public nu sunt decât nişte drafturi scăpate din cancelaria primului ministru şi nicidecum un act oficial.
Cum de scapă atâtea drafturi din imediata apropiere a primului ministru? Mai degrabă înclinăm să credem că sunt scurgeri voite.