Image 1
Image 2
Acasa
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se aude tot mai des ca partidul cu o crestere fulminanta a inceput sa intre in jocul de culise ai liderilor USL si PDL. Cu toate ca Partidul Poporului are in sondaje scoruri de invidiat, se pare ca doar varful de lance va intra in lupta. Dan Diaconescu este un fel de sageata singuratica si zbanghie care zburda pe deasupra oastei politice romanesti fara sa se infinga in vreun dusman. Da in toti, la gramada, si in acelasi timp nu loveste pe nimeni.

Este un fel de foc virtual sau o holograma din moment ce nu se concretizeaza ca forta politica reala, cu structuri bine delimitate in fiecare judet. Sondajele arata bine, dar nu exista niciun personaj in carne si oase. Fiind in prag de alegeri locale, ne-am astepta ca un partid de 15-20% sa-si prezinte niste candidati, daca nu la primariile de comune macar la cele din municipii si orase. Ar fi simplu de vazut ce inseamna PPDD daca ar aparea niste candidati la sectoarele din Bucuresti, niste candidati pentru presedintia consiliilor judetene, ca sa nu mai vorbim despre candidatul la Primaria Generala a Capitalei. Fara aceste personaje reale, Partidul Poporului nu este decat un moft, o moda, un balon de sapun.

Inainte de a deveni un jucator in culisele politicii, PP trebuie sa se impuna ca un luptator pe campul de lupta. Proba de foc a fiecarei formatiuni politice este confruntarea cu alegatorii. ApR, partidul lui Teodor Melescanu, avea in sondajele timpului intre 10 si 20%. Alegerile din 2000 l-au spulberat, ApR nu a trecut pragul electoral, obtinand vreo 2%.

Dar la alegerile locale din 2000 a avut pe ici pe colo, rezultate bune. Melescanu adunase in jurul lui politicieni cu experienta, luati indeosebi de la PDSR. In jurul lui Dan Diaconescu se aduna prea multi amatori si prea putini politicieni experimentati. Nu exista lideri in adevaratul sens al cuvantului, dar acest neajuns ar putea fi suplinit de starea de spirit a electoratului. Oamenii simpli vor sa tranteasca toate partidele. Practic, PPDD se hraneste din rezerva votului negativ. El aduna voturi din bazinul electoral al PDL, undeva intre 60-70%, iar restul de la USL, deci loveste deopotriva puterea si opozitia. A face o intelegere cu una dintre aceste forte inseamna a-si refuza orice sansa. In judetele in care nu vor exista candidati la presedintiile consiliilor judetene si la primariile de municipii si orase, PPDD va disparea ca entitate politica.

Odata cu prabusirea partidului, ca o reactie fireasca, se va duce la vale si postul de televiziune, OTV si PPDD fiind legati printr-un cordon ombilical. Simpatizantii nu-i iarta pe invinsi. Alegatorii carora nu li se ofera pe tava niste candidati se indreapta urgent spre alte culori politice. Mobilizarea puternica de la centrul de emisie OTV se transforma in demobilizare atata vreme cat lipsesc structurile teritoriale care sa preia mesajul si sa-l multiplice prin implicarea directa in alegeri.

Adevarul este ca Partidul Poporului nu mai poate fi ignorat. Intrebarea este daca avem de-a face doar cu o stare de spirit trecatoare sau cu un partid politic autentic. Pentru oamenii cat de cat normali programul sau este atat de aiurit incat starneste rasul. PPDD depaseste cu mult ceea ce se numeste demagogie. Este de-a dreptul o comedie, dar multor oameni le place comedia de buna calitate.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Editorial Informatia Zilei

Fenomenul Cîrstoiu

Cazul candidatului comun la Primăria Generală a Capitalei dă măsura incapacității organizatorice a cuplului Ciucă-Ciolacu.

Sigla Informatia Zilei

Războiul sancţiunilor

Asculta acest articol O nouă sancţiune drastică împotriva lui Putin: embargoul asupra motorinei ruseşti, intrat în vigoare din 5 februarie.