Image 1
Image 2

REȚETE ROMÂNEȘTI

Sarmale bătrâneşti cu carne de porc

Sarmalele, un clasic culinar est-european, combină carnea tocată cu orez, ceapă, și condimente, înfășurate în frunze de varză acră, coapte lent cu slănină afumată și bulion de roșii, reflectând o tradiție gastronomică bogată și istorică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sarmalele, un fel de mâncare profund înrădăcinat în istoria și cultura culinară a multor națiuni din Europa de Est și Balcani, își trasează originile într-o epocă în care conservarea alimentelor era esențială pentru supraviețuirea iernii. Varza acră, folosită ca înveliș pentru aceste rulouri de carne pline de savoare, nu numai că oferă un gust distinct, dar și conserva ingredientele esențiale pe timpul iernii. De-a lungul timpului, sarmalele au evoluat, încorporând influențe locale și preferințe, devenind astfel un simbol al ospitalității și al mesei împărtășite în multe culturi.

 

 

 

 

Alimentele şi cantităţile pentru 6 porţii:

500 grame carne de porc,

200 gr. carne de vită,

2-3 cepe,

2 ouă,

300 gr. slănină afumată,

1,500 gr. varză acră,

150 gr. untură,

200 gr. orez, 10 gr. sare, 3 gr. piper, 3 gr. cimbru,

50 ml bulion de roşii.

 

 

 

 Mod de pregătire: carnea curăţată de vine şi pieliţe se spală, se toacă mărunt cu satârul şi se amestecă împreună cu: ceapa călită, orezul fiert, sarea, piperul, cimbrul, 150 grame de slănină tocată şi ea şi gălbenuşurile de ouă. Se desprind foile de varză de pe cotor, se taie nervurile mai groase şi se rulează sarmalele de mărimea unor mititei. Pe fundul cratiţei se aşează două frunze de varză iar deasupra varză tocată, câteva felioare de slănină, un strat de sarmale, iarăşi varză tocată, slănină, sarmale. La mijloc se pun oasele , cu rămăşiţele de carne pe ele, sau, mai bine, un picior de porc afumat. Deasupra se aşează un strat de rondele de cartofi, peste care se toarnă bulionul de roşii şi grăsimea încinsă. Se dă la cuptor 3-4 ore.

 

 

Serviți sarmalele calde, acompaniate de smântână sau iaurt, pentru o experiență culinară autentică și bogată în tradiție. Poftă bună!

 

 

 

Citește și:

 

Pulpe de pui împănate cu usturoi

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sandvișuri gratinate la cuptor

APERITIVE

Sandvișuri gratinate la cuptor cu cașcaval și ouă

Căutați o idee de gustare caldă, simplă și extrem de gustoasă? Aceste sandvișuri gratinate la cuptor cu cașcaval și ouă sunt soluția perfectă, fiind ideale pentru micul dejun, pauza de prânz sau chiar pentru o cină rapidă. Acest preparat versatil vă permite să experimentați cu diverse umpluturi, transformând resturile din frigider într-o masă delicioasă și reconfortantă.